вівторок, 7 січня 2014 р.

Ідіоти, що виступають проти національної своєрідності та колориту, мають бути розтріляні!

Є порода ницих людей, які прагнуть наплювати на багатотисячолітні винаходи людства, на різнобарв'я світу, заради своїх примітивних бажань, своєї сірості, вузості розумінь! Але їм обов'язково треба примусити до цього інших! Увесь світ для них у однострої, у радянському примітивному общепіті!

Із усіх квітів вони віддають перевагу пластсмасовим могильним вінкам. Ці люди захопили владу у Котовську! І намагаються залучити нас до своєї "суслівщини"!

Тому сьогодні ми розповімо вам про фуа-гру!




Фуа́-гра́ (фр. foie gras) — гусяча або качина печінка, яку штучно збільшують шляхом відгодівлі. Також паштет з гусячої печінки і символ гастрономічного шику — вважається винаходом французьких кулінарів, традиційна різдвяна страва у Франції.

Французи лише успадкували рецепт цієї страви від римлян, які дізналися про неї від євреїв, а ті, в свою чергу, — від єгиптян. Близько 4000 років тому єгиптяни помітили, що гуси і качки, які мігрують на північ через долину Нілу і зупиняються, щоб відпочити і підкріпитися перед довгим перельотом інжиром, яким рясніють ці землі, мають смачнішу печінку, ніж домашні гуси. Щоб досягти такого ж ефекту, єгиптяни стали відгодовувати домашню птицю (гусей і качок) інжиром, причому, робили це примусово. Для отримання великої, соковитої, м'якої і жирної печінки птахам доводилося протягом декількох тижнів з'їдати величезні кількості інжиру. Цю технологію перейняли євреї, які жили тоді в Єгипті. Оскільки релігія забороняє їм вживати свинячий жир і вершкове масло для смаження, вони вирощували гусей для отримання жиру, але не заради їх печінки. Аж до XIX століття гусяча печінка вважалася некошерною, і єврейські пташники вигідно продавали її. Від євреїв технологія вирощування птиці перейшла до римлян, і паштет з гусячої печінки став однією з улюблених страв античного світу. Перші рецепти гусячого паштету датуються IV і V століттями. Ці рецепти не дають детального опису всього процесу приготування делікатесу, докладні рецепти з'явилися тільки у французьких кулінарних книгах XVII–XVIII століть. Саме тому прийнято вважати Францію батьківщиною фуа-гра. У XIX столітті у Франції фуа-гра стала модною стравою серед знаті, з'явилося безліч варіацій приготування цієї страви. Деякі ресторани дотримуються фірмових рецептів вже понад 100 років.

Foie Gras в буквальному перекладі з французької означає «жирна печінка». Мало хто знає, що слово «печінка» у французькій мові (та інших мовах романської групи) утворено від латинського слова, що позначає інжир (фіги). Латинська назва страви «Jecur Ficatum» (печінка, отримана від фіг) скоротилося до «Ficatum», що у французькій мові перетворилося в «foie». Можна сказати, що сьогодні назва фуа гра себе не виправдовує, тому що замість інжиру птахів годують вареною кукурудзою і навіть сумішами з сої і вітамінних добавок.

Сьогодні птицю відгодовують кукурудзяними зернами, кожна печінка повинна важити від 700 до 900 грамів для гусей (рекорд 2 кг), 300–400 грамів для качок. Як тільки птицю забивають, печінку занурюють в молоко і мед, що не тільки надає додатковий об'єм, але й незрівнянний смак. Гусяча фуа-гра з Тулузи має колір слонової кістки; зі Страсбурга — рожева і твердіша. Зараз існують суперечки про придатність гусячої фуа-гра для кулінарії в порівнянні з качиною, що темніша за кольором; справа в тому, що гусяча печінка часто тане під час приготування, а її аромат трохи більше відчутний. Франція імпортує фуа-гра з Австрії, Чехії, Угорщини, Ізраїлю та Люксембургу, оскільки попит набагато перевищує пропозицію.

На південному заході Франції і в Ельзасі існує справжній культ фуа-гра. У Ельзасі навіть вирощують спеціальну породу гусей — страсбурзьку, що дає печінку вагою до 1200 грамів. Серед качок кращою породою для фуа-гра вважається мулар (гібрид пекінської і московської качок). Різні регіони Франції славляться різними видами фуа-гра. У Тулузі роблять ніжну фуа-гра кольору слонової кістки; в Старсбурзі — рожеву і тверду. Фуа-гра з Бордо підходить до гарячих страв; з Перигора — до холодних.

Процес примусового годування птиці отримав назву «гаваж». Хоча ця практика вважається неетичною і заборонена в деяких країнах, фермери стверджують, що примусове годування не завдає птахам неприємних відчуттів. При штучному годуванні їжа вводиться двічі на день у великій кількості. Збільшення печінки ніяк не позначається на здоров'ї гусей і качок і не має нічого спільного з цирозом. У природних умовах водоплавні перелітні птахи теж сильно переїдають перед довгими мандрами, невипадково для фуа-гра використовується печінка саме цих птахів, а не курей, наприклад. У порівнянні з багатьма тваринами, життя гусей і качок, що вирощуються для фуа-гра, здається казкою: кілька місяців вони пасуться на луках, багато рухаються і тільки останні 2-3 тижні живуть у невеликих загонах. Після спеціального годування печінка птахів збільшується в 10-15 разів. Якщо після гаважа птахів випустити на волю, уже через кілька тижнів їх печінка повернеться в норму.

Фуа-гра з гусячої печінки має вишуканіший вершковий смак і більш м'яку консистенцію, ніж з качиної печінки, яка має яскраво виражений мускусний аромат і виразний смак. Суперечки про те, чия печінка краще для фуа-гра, ведуться ще з часів Плінія. Сьогодні перевага віддається качиній печінці, адже як її виробництво економічно вигідніше. Гусяча і качина печінка вимагають різних методів приготування.

Для приготування фуа-гра вищого гатунку потрібна найсвіжіша печінка. Її слід нарізати тонкими скибочками і обсмажити в оливковій олії або вершковому маслі. Шматочки печінки повинні зберігати ніжну структуру під хрусткою скоринкою. Цей спосіб здається простим, але насправді він вимагає майстерності, адже делікатес не повинен розтанути на сковорідці або бути занадто жирним. Гарячу фуа-гра подають як основну страву з конфітюром, фруктами, грибами або каштанами. З цією стравою поєднуються солодкі ягідні і фруктові соуси, мармелад, горіхи, прянощі (запашний перець, фенхель, кориця, гвоздика). Фуа-гра краще спробувати на початку обіду, коли смакові рецептори найбільш чутливі. Інший спосіб передбачає маринування печінки в коньяку зі спеціями 10-12 годин, після чого до неї додають трюфелі і мадеру і довго розтирають до отримання ніжної маси, яку ставлять на водяній бані в духовку на 50-60 хвилин. Фуа-гра, приготована в такий спосіб, подається як закуска або аперитив, холодною. Її ріжуть на тонкі скибочки і укладають (не мажуть) на хліб, холодні тости, часточки яблук або листя салату з допомогою максимально тонкого ножа, який слід обполіскувати і витирати після відрізання кожного шматочка для збереження форми. Діставати фуа-гра з холодильника краще за 15-20 хвилин до подачі, а нарізати в останній момент. Такий делікатес, як фуа-гра, вимагає ретельного підбору вин. Молоді, кислі і занадто легкі вина можуть зіпсувати враження від фуа-гра. Гідним доповненням буде арманьяк, сотерн, лікерні вина, напівсухі Бержерак, Сент-Круа-дю-Мон, зрілі червоні вина з насиченим букетом або шампанське.

Виробництво фуа-гра у Франції регулюється законодавством. Найкращий продукт — цілісна печінка гусака або качки без добавок (foie gras entier). Фуа-гра з шматочками складається з перемеленої печінки і цілих шматочків печінки, вміст яких має бути не менше 30%. Блок фуа-гра (bloc de foie gras) складається з перемеленої печінки, причому вміст гусячої печінки має бути не менше 50%. У фуа-гра можуть додавати трюфелі, коньяк та інші продукти. З фуа-гра роблять мус, паті, парфе, галантин, терин або медальйон — продукти з різними способами приготування і різним вмістом печінки. Наприклад, для приготування мусу печінку збивають з вершками, білками і алкоголем; терин — запечений паштет з грубою структурою на основі кількох видів печінки. Як правило, в паштети і муси з фуа-гра додається свиняча або яловича печінка. Французькі кухарі використовують фуа-гра для приготування дивовижних страв: пропускають терин через сифон для отримання нежирної піни; заморожують і формують парфе у вигляді цукерок з начинкою з мигдаля, сухофруктів і апельсинової стружкою.

Попит на неї зростає наприкінці року на Різдво, її нарізають частками, вона гладка і кругла, біляста (якщо жовтувата, то є ймовірність, що розкришиться). Її приготування дуже делікатний процес.


Виробництво фуа-гра заборонили в Аргентині, Великобританії, Данії, Фінляндії, Німеччині, Люксембурзі, Ізраїлі, Норвегії, Польщі, Швеції, Швейцарії, Чехії, деяких штатах США.

У Каліфорнії заборонили продаж фуа-гра — делікатесного паштету із гусячої печінки. «Зелені» давно вже протестують проти виробництва і споживання цього делікатесу, і влада штату Каліфорнії пішла на поступки — продаж традиційного французького делікатесу в штаті повністю забороняють в 2012.

На виставці Anuga 2011, яка проводиться в німецькому місті Кельні, між Францією і Німеччиною розгорівся черговий дипломатичний скандал. Причиною конфлікту стала французька страва фуа-гра. Керівництво продовольчої виставки заборонило французам виставляти свій всесвітньо відомий делікатес. Організатори вважають жорстоким насильно відгодовувати качок і гусей задля приготування фуа-гра із збільшеною до 10 разів печінки. Утім, у Франції закон дозволяє виробництво фуа-гра як «частини культурної і гастрономічної спадщини країни».

В Україні нова редакція закону про захист тварин від жорстокого поводження передбачає припинення виробництва відомого французького делікатесу фуа-гра.

Коли Іванови, Войцеховські, Плахотні, Сіньки, Валевські намагаються перетворити наше місто на щось безлике, пролетарськи спотворене мішаниною "совкових понять" ми, КОТОВСЬКІ ПАРТИЗАНИ, готові годувати їх фуа-грою, допоки вони не лопнуть у прямому сенсі. Хоча краще фігами! Їхня печінка на відміну від гусячої, не здатна безболісно витримувати подібні навантаження! Хоча, можливо, вони здохнуть від алкоголю,  яким зловживають.


Андрій Гамалія, Котовський Партизан, кухар та каптенармус загону

Немає коментарів:

Дописати коментар