суботу, 14 грудня 2013 р.

В опозиції провели паралельне розслідування і назвали відповідальних за розгін Євромайдану

Міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, керівники "Беркуту" в Криму, Полтавській, Чернігівській, Сумській, Луганській областях та місті Київ, начальник управління громадської безпеки Києва Олег Мариненко та заступник начальника Управління громадської безпеки в Києві підполковник міліції Сергій Карандюк мають понести відповідальність за жорстоке побиття студентів на Євромайдані, яке сталося вночі з 30 листопада на 1 грудня. Про це сьогодні на брифінгу заявив народний депутат фракції "Батьківщина" Геннадій Москаль.

Як заявив Москаль, такі факти були встановлені паралельним розлідуванням, яке проводила опозиція.

"Якщо не буде прийнято міри щодо Захарченка з боку вищого політичного керівництва держави, на нього буде подану у кримінальний суд в Гаазі", - заявив Москаль.

При цьому він пояснив, що оскільки Україна не приєдналася до Міжнародного кримінального суду з прав людини, до суду подаватимуть люди з подвійним громадянством та громадяни інших країн, які є серед постраждалих.

Також Москаль повідомив, що "ще до початку розгону шифрограмою під грифом "таємно" було надано наказ всім областям окрім Закарпатської та Івано-Франківської направити "Беркут" у розпорядження МВС. Не КМДА, не РНБО, а саме МВС".

За його словами, ані голова КМДА Олександр Попов, ані заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович не керували "Беркутом", це безпосередньо робило керівництво МВС.

"Перед розгоном начальник управління громадської безпеки Мариненко проводить інструктаж по вказівці МВС і ставить завдання підрозділам "Беркуту" Криму, Полтавської, Чернігівської, Сумської, Луганської областей та міста Києва розігнати мітинг Євромайдану", - зазначив Москаль.

Також він заявив, що розгін був спланований, а "беркутівцям" видали не гумові кийки, а пластикові, які значно більш небезпечні та "заборонені усіма конвенціями у світі".

Нагадаємо, 30 листопада близько 4-ї години ранку «Беркут» жорстоко розігнав Євромайдан у Києві. За словами очевидців, тисячі бійців спецпідрозділу «Беркут» штурмували кілька сотень студентів, які проводили мирну акцію на підтримку євроінтеграції України. На відеозаписах, оприлюднених в інтернеті, видно, як "беркутівці" відтісняють людей від монумента Незалежності, при цьому б'ючи їх палицями. Когось продовжували бити навіть після того, як він упав. На кадрах також видно людей зі скривавленими обличчями. Під час розгону отримали тілесні ушкодження 79 осіб, серед них 6 студентів, 4 журналістів, 2 іноземців та 7 правоохоронців.

14 грудня генпрокурор Віктор Пшонка заявив, що в ніч на 30 листопада у зачистці Майдану брали участь 290 бійців спецпідрозділу “Беркуту” з Києва, Луганщини, Чернігівщини та Криму.

За словами Пшонки, до розгону Євромайдану причетні заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, голова КМДА Олександр Попов, начальник Київської міліції Володимир Коряк та його заступник з громадської безпеки Петро Федчук. Їм вручено повідомлення про підозру у перевищенні службових повноважень. Попова і Сівковича Віктор Янукович відсторонив від повноважень.

Тиждень.ua

http://tyzhden.ua/News/96741

Немає коментарів:

Дописати коментар