середу, 28 грудня 2016 р.

Район патріотично вшанував пам'ять нашого славетного земляка Євгена Чикаленка, місто віддідморожується на неліквідах від ромки!

            До 155-річчя з дня народження Євгена Чикаленка


22 грудня в читальній залі центральної районної бібліотеки зібрались представники громади району, бібліотекарі, працівники культури та активні читачі, щоб відзначити знаменну для нашого району дату - 155-річчя з дня народження видатного земляка, відомого громадського і політичного діяча, видавця, мецената української культури Євгена Харламповича Чикаленка.


Гостем цього заходу став депутат Одеської обласної ради, наш земляк Володимир Олександрович Осіпов, який сьогодні опікується соціально незахищеними категоріями населення, очолює благодійний фонд "Теплі серця", надає посильну матеріальну допомогу закладам освіти, медицини та культури.

Для нашої бібліотечної системи він виступає меценатом благодійної програми "Книгу - дітям села", в рамках якої по 6 бібліотек району щомісячно будуть отримувати добірки сучасної дитячої літератури.

І напередодні новорічного свята Володимир Олександрович завітав із книжковими дарунками для перших шести бібліотек району сіл Малий Фонтан, Стара Кульна, Ставки, Новоселівка, Липецьке та селища Борщі (Зірниця), ніби втілюючи в життя приклад відомого мецената Євгена Чикаленка, який говорив: "Легко любити свою країну до глибини душі - ви попробуйте любити її до глибини власної кишені".


Історичний портрет "Євген Чикаленко: людина на тлі епохи" відкрив нові, невідомі сторінки для учасників заходу. За словами ведучої заходу, бібліотекаря краєзнавчого відділу Надії Балабан "важко знайти таку площину громадської діяльності, до якої б не приклав рук Євген Чикаленко. Його сучасники називали "будителем українського народу", "головним ткачем нації" - адже він був найвидатнішим національним діячем кіня XIX - початку XX століття і з цим іменем увійшов до пантеону історії України".

Перегляд документального відеофільму "Місія Євгена Чикаленка" вдало доповнив історичними та автобіографічними фактами розповідь ведучої, а презентація книжкової виставки "Наш земляк - визначний громадський і політичний діяч, меценат української культури, видавець" познайомила з найвідомішими творами нашого земляка.

Серед них - "Щоденник" - унікальне мемуарне джерело про історію українського національного руху, в якому підняті фундаментальні проблеми українського національного державотворення та європейські перспективи України та брошура "Бесіди про сільське господарство", яка за популярністю не уступала "Кобзарю", була видана загальним накладом в півмільйона примірників і нагороджена двома срібними та однією золотою медалями від сільськогосподарських спільнот.

Під час презентації виставки бібліотекар згадала і про нещодавно видану книгу Богдана Сушинського "Забуті сторінки забутої історії", де він згадує Євгена Чикаленка як автора статті в журналі "Київська старовина", в якій він брав інтерв'ю у відомого лірника Василя Мороза. Саме з цієї статті Богдан Іванович дізнався про існування єдиної на півдні України школи лірників в селі Коси нашого району, що діяла в другій половині XIX століття.

Після перегляду фільму та огляду книжкової виставки присутні включились до активного обговорення матеріалу, доповнюючи його відомостями про родину Чикаленків, зокрема, про візит онука Євгена Чикаленка до Перешор у 1998 році розповіла начальник відділу культури Подільської райдержадміністрації Ольга Шапран.

Опубліковано ЦБС Котовського району

http://kotovskrcbs.blogspot.com/2016/12/blog-post_49.html

Немає коментарів:

Дописати коментар