понеділок, 23 вересня 2013 р.

В Балті свободівці Національним віче та Маршем слави відзначили День визволення міста від московсько-большевицьких загарбників




21 вересня 2013 року в Балті Одеська обласна організація ВО «Свобода» провела урочисті заходи до Дня визволення міста від московсько-большевицьких загарбників повстанцями отамана Семена Заболотного (21 вересня 1920 року). На честь перемоги української зброї відбулись Національне віче та Марш слави центральними вулицями міста. Участь у заходах взяв народний депутат України, уповноважений ВО «Свобода» на Одещині Павло Кириленко.

Як і анонсувалось, опівдні на Центральній площі розпочалось віче, на якому зокрема презентували книгу кандидата історичних наук, заступника голови обласної організації ВО «Свобода» з питань історичної пам'яті Сергія Богана «Повстанці Одещини і Придністров'я» про антикомуністичний повстанський рух на південному заході України у 1920–1923 рр. Сергій Боган розповів, що о п’ятій годині ранку 21 вересня 1920 року повстанці під командуванням отамана Семена Заболотного увірвалися до повітового центру – міста Балти та за півгодини зайняли його, вони звільнили усіх ув’язнених чекістами громадян, більшості з яких було призначено страту. «На IV з’їзді компартії українські більшовики, хоча українськими за походженням вони не були, доповідали Лєніну, що в районі Одеси в 1921 році був другий за чисельністю петлюрівський полк. Вони трохи помилились, це було в районі Балти. Тут був другий за чисельністю національно-визвольний центр. Повстанські загони нараховували від 50 до 3 000 тисяч бійців. Комуністи панічно писали в Москву, що населення озброєне до зубів, кожне село має по 10-12 кулеметів, тому вони нічого не можуть вдіяти з Балтщиною і совєтська влада тут виключно номінальна. Балтці мають цим пишатись. Аж до 1923 року комуністична влада обмежувалась тільки стінами держустанов», - зазначив історик.


Сергій Боган також наголосив, що отаман Семен Заболотний показав приклад безкомпромісної боротьби за Україну. Він безжально нищив тих, кого ми б зараз назвали «тушками», тих, які переходили на бік червоних, починали свою власну політичну гру і робили шкоду державі.

Народний депутат свободівець Павло Кириленко під час виступу висловив впевненість, що проведені акції дадуть поштовх новим українським звитягам в Балті: «Більшовизм слово часу робив все, щоб українці забули своїх героїв, свою культуру, мову, історію, зрештою позбавляв національної гідності та винятковості. В селі Тридуби звідки походить Семен Заболотний місцеві мешканці сьогодні не пам’ятають, що там народився такий славетний воїн. Натомість нам нав’язували, і досі намагаються, червоних партизанів, які вбивали і грабували націю. Однак подібними заходами ми відновлюємо історичну пам’ять і повертаємо людей до самих себе, до усвідомлення своє ідентичності. Однозначно проведені акції стануть стимулом для вже нової боротьби, якої вимагає час».

Голова Одеської обласної організації ВО «Свобода» Андрій Маляс відмітив повстанців як гідний приклад для наслідування нинішньому поколінню українців і закликав мешканців Балти брати приклад із своїх земляків. «То були справжні українці, які повстали, які захищали, які боролись. Звичайні селяни, які працювали на землі, коли виникла потреба взяли в руки зброю. Вони є гідними того, щоб пам'ять про них існувала у віках, а їхній героїчний чин був дороговказом у нашому житті».

По завершенню віче, свободівці рушили центром міста з гаслами: "Слава Семену Заболотному!", "Пам'ятай чужинець: тут господар – українець!", "Комуняку – на гілляку!" та інші. Дорогою колона зупинилась біля Меморіалу жертвам голодомору, ушанувавши пам'ять вбитих большевицьким режимом українців хвилиною мовчання та покладанням квітів. Марш завершився біля пам’ятника Тарасу Шевченку виконанням Державного Славню.

Зазначимо, що міська влада, очолювана намісниками Партії регіонів планувала протидіяти проведенню акції націоналістів. Однак зрештою єдине на що спромоглась так це зімітувати контрзахід – цинічно «вигнала» на площу школярів з викладачами та кілька десятків люмпенів, змусивши слухати їх совєтські пісні.

Прес-служба Одеської обласної
організації ВО "Свобода"
тел. 063 5635301, 098 0010519
skype: vasil.sydorak


Немає коментарів:

Дописати коментар