суботу, 15 квітня 2017 р.

Хто такі янголи? І чим вони займаються?

"По-перше, янголи могутні. У Писанні перше, що завжди говорить людині янгол, коли з'являється їй, – «Не бійся!» Але згідно з давньою традицією, янголи вселяють благоговіння. Рільке каже, що янгол лякає. У чому ж їх могутність?

Сутність янголів – у розумінні. Їх помисли глибокі. Розуміння – їх спеціальність. Згідно Аквінату та іншим вчителям, янголи інтуїтивно осягають первинні думки, що лежать в основі всіх наших інших помислів. Їм не потрібно вчитися проникати в суть речей. Вони не потребують доказів, аргументів і експериментів. Вони схоплюють все інтуїтивно і миттєво.

По частині інтуїції їм немає рівних. У цьому вони можуть бути нам помічниками. Ось чому янголів і творців з'єднують настільки глибокі дружні узи. Споглядаючи дивовижні, незвичайні зображення янголів, подаровані нам художниками, ми маємо справу не просто з благодатною темою для живопису, але і з тим, що відбувається між янголами і художниками. Янголи йдуть дорогами інтуїції.

Янголи пов'язані особливими відносинами і з пророками – а сьогодні пророки нам необхідні. Пророки потрібні громадянському суспільству в кожній професії, в кожному поколінні. Нам потрібні молоді пророки і пророки старі. «Чим займаються пророки? – Запитує ребе Гешеле. – Пророки втручаються». Якщо ми хочемо, щоб людство звернуло з того шляху, по якому воно йде зараз, нам не обійтися без пророків, – янголи ж, згідно Аквінату, мають саме безпосереднє відношення до пророцтва.

До того ж янголи мають виняткову силу волі. Аквінат говорить: «… їх воля за своєю природою наповнена любов’ю». Янголи не схильні вдаватися до відірваного міркування; їхня доля – любов і розуміння. Їхнє розуміння просякнуте любов'ю. Їхні знання – це знання серця. Це мудрість, а не просто знання.


Отже, ми ясно бачимо, що у сферах своєї «спеціалізації» – у розумінні, пізнанні, любові, співчутті і пророцтві – янголи можуть багато чому навчити нас. Їх завдання непрості. У них є серйозні космічні обов'язки, пов'язані з мудрістю і знанням.

Янголи постійно насолоджуються спогляданням Бога – це їхнє найвище щастя, так само як і виконання Божої волі. Служать же людям вони з волі Божої".

«Фізика янголів» Метью Фокс, Руперт Шелдрейк

2 коментарі:

  1. Янголи- то слуги Бога. Коли ми просимо Отця в молитві - Він посилає нам Янголів для допомоги - ми їх не бачимо, та повинні розуміти, що вони поряд. Що вони сражаються за нас із силами тьми!

    ВідповістиВидалити
  2. У нас в Подільську теж є янгол-охоронець, ще й доброволець та журналіст, людина доброї вдачі, безмірно любляча Бога і людей, свою країну - він зветься Олександр Ярошенко, позивний має "Янгол"

    ВідповістиВидалити