пʼятницю, 9 червня 2017 р.

Україна занепокоєна використанням болгарської громади для дестабілізації ситуації на Одещині (МЗС України)

Міністерство закордонних справ України стурбоване спробами деяких сил використовувати болгарську національну меншину для дестабілізації ситуації на півдні Одеської області, йдеться в заяві відомства.

«Останні інциденти з окремими представниками болгарської громади жодним чином не пов’язані з їх етнічною приналежністю, а були спровоковані заявами, які в умовах російської агресії сприймаються дуже чутливо», – наголошено в повідомленні.

Одночасно МЗС засудило будь-які насильницькі дії для з’ясування міжетнічних відносин. У відомстві зазначили, що правоохоронці вже проводять необхідні слідчі дії, і за результатами розслідування винуватці відповідатимуть згідно із законодавством.

«Хотіли б зазначити, що Українська держава з моменту отримання незалежності гарантує і належно забезпечує реалізацію національно-культурних прав і потреб болгарської національної меншини. Ми будемо продовжувати докладати всіх зусиль, щоб запобігти спробам окремих сил і держав порушити міжнаціональний мир і злагоду в Україні і погіршити дружні відносини із сусідніми державами», – наголосили в МЗС.

Нагадаємо, у квітні 2017 року Служба безпеки зупинила провокацію щодо болгарської нацменшини в Одеській області. Представник СБУ раніше повідомив, що російські спецслужби намагаються активізувати сепаратистські настрої в різних регіонах України і дестабілізувати ситуацію за допомогою фейкових територіальних громад.




Перед Великоднем правоохоронцям вдалося запобігти провокації щодо болгарської нацменшини в Одеській області. Про це розповів керівник апарату голови СБУ Олександр Ткачук.

За його словами, провокатори, за якими стоять спецслужби РФ, намагалися організувати фейкову демонстрацію в Одесі. Її учасники мали протестувати проти «утисків болгарської нацменшини» на території України.

За задумом російських спецслужб учасники «протесту» мали пройти в Одесі ходою від пам’ятника поету Христо Ботєву до консульства Болгарії. Учасникам обіцяли по 10 доларів за участь в «маніфестації».

Ткачук зауважив, що завдяки чітким діям правоохоронців проплачене шоу в Одесі не відбулося і російські канали не отримали красивої «картинки» про фейкові утиски національних меншин.

«План максимум російських спецслужб передбачав напад псевдонаціоналістів на мирну ходу з використанням фаєрів», - розповів начальник апарату голови СБУ, додавши, що з одного і того ж багажника оперативники дістали транспаранти як болгарською мовою так і українські націоналістичні.


Російські спецслужби намагаються активізувати сепаратистські настрої в різних регіонах України й дестабілізувати ситуацію за допомогою фейкових територіальних громад, повідомив представник Служби безпеки України Ігор Гуськов на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

«Вони (псевдогромади) штучно створені спецслужбами РФ», – заявив він, повідомило агентство Ліга.net.

За словами Гуськова, перші факти використання в Україні спецслужбами сусідньої держави таких «громад» фіксувалися ще в 2007 році, а активізація осередків сепаратистів почалася в 2012 році.

Зараз у СБУ виділили три основні напрямки: «Ми їх чітко бачимо, вони не перетинаються й не перешкоджають один одному».

«Перший – територіальні громади публічного права. Вони виступають під маскою організацій. Другий – псевдотериторіальні громади, які категорично проти, щоб їх реєстрували. І третій – це “козацькі” організації: про них мало говорять, але на сьогодні їх зареєстровано понад 200», – уточнив Гуськов.

Раніше голова СБУ Василь Грицак заявив, що розв’язана Росією гібридна війна охоплює всі регіони України й симулює сепаратистські рухи.

Від Котовських Партизанів: нагадуємо, що фейкову партію болгарських сепаратистів "Наш край" в Подільську очолює колишній "регіонал" Сапожинський. З його боку руйнівна антиукраїнська робота та пропаганда триває

https://zaxid.net/ukrayina_zanepokoyena_vikoristannyam_bolgarskoyi_gromadi_dlya_destabilizatsiyi_situatsiyi_na_odeshhini_n1428181

https://zaxid.net/organizator_provokatsiyi_v_gryadi_gotuvav_feykovi_demonstratsiyi_v_odesi_n1423680

https://zaxid.net/rosiya_pochala_aktivizatsiyu_feykovih_gromad_v_ukrayini_z_2012_roku_n1426613

Немає коментарів:

Дописати коментар